Celor de 14 ani





   Dragă eu la 14 ani,

   Şcoala s-a încheiat şi ştiu că aştepţi cu nerăbdare să ajungi la liceu. Îţi cunosc perfect micile gânduri ascunse, de-acum vrei să schimbi ghiozdanul cu geanta şi deja te imaginezi o domnişoară cochetă ce urmează să petreacă mai mult timp în oglinda ca până acum. Prietenii tăi din gimnaziu, după care ai lăcrimat la festivitatea de încheiere, deja încep să prindă tremurul unor plăcute amintiri. De-acum vei avea alţi colegi şi alte prietenii te vor aştepta, iar multe dintre ele se vor dovedi trainice. Ştiu că îţi place să scrii şi în anii de liceu vei câştiga ceva bani de buzunar din asta, bani pe care-i vei chelui total aiurea, aşa cum vei continua să o faci şi la maturitate. Căci Carpe Diem s-a născut în tine la 14 ani, fără să bagi de seamă şi fără să-l consideri motto-ul vieţii tale. Pe lângă drăgălaşele tale nuvele, vei face bani şi din activităţi ceva mai underground, în care te vei asocia cu prietenele tale cele mai bune. Veţi vinde cosmetice, poşete, lenjerie intimă la colegi şi la profesori. O să vă plictisiţi repede, agitate adolescente ce sunteţi, şi veţi născoci alte mici afaceri. 

    Poate că un program de învăţământ profesional-dual te-ar fi ajutat mult şi ar fi făcut din întreprinderile tale unele de succes, ai fi dobândit din timp abilităţile unui vânzător de succes. Nu-mi spune că ai exersat suficient vânzând cireşe în copilărie şi nici că n-ai de gând să faci o meserie din asta atunci când vei creşte mare, căci România lui 2016 va fi pepinieră de tineri fără calificare, iar din vânzări se va câştiga mai bine decât ţi-ai imagina. Dacă ţi-aş spune că din vânzări vei reuşi să călătoreşti frecvent, o să-ţi permiţi să cumperi hainele şi produsele de înfrumuseţare la care acum doar visezi, le decupezi din reviste şi le lipeşti frumos grupate în album, m-ai crede? Dacă nu, aşteaptă încă 14 ani şi ai să mi te prezinţi frumos în faţă, din oglindă, dându-mi dreptate.
     o'SCAR e un program austriac dedicat elevilor români, absolvenţi de şcoala gimnazială, în speranţa de a scoate din ei comercianţi iscusiţi la o vârstă foarte fragedă. E ceva la modă în statele bine dezvoltate, probabil ai mai văzut prin filme copii de-o seamă cu tine care fac singuri bani şi încep să-şi câştige uşor, uşor independeţa financiară. La noi n-o să se întâmple asta, ba chiar mai mult decât atât, o să apară un fenomen aparte, numit adulescenţă, prin care cursul firesc de maturizare o să fie întrerupt de această perioadă în care omul, matur fizic, va continua să trăiască ca un adolescent, pe banii părinţilor. Nu sună prea cool, nu-i aşa?
    Acum, ştiu că îţi place să mergi la şcoală şi că pe lângă asta îţi place să participi la alte activităţi extraşcolare. O s-o faci şi de acum înainte şi te previn că o să dai de multe ori în bară. Revista aia pe care sperai de mică s-o scoţi şi să te facă cineva de invidiat printre tocilari o să iasă. Şi o să fie cumpărată chiar şi de cei mai rebeli colegi de liceu, căci ai să reuşeşti să o faci foarte amuzantă. Dar o să te împotmoleşti s-o mai vinzi şi după 6 luni o să intri într-un fel de insolvenţă. Sunt cuvinte mari pentru tine, dar cred că tot vei pricepe că insolvenţa nu-i ceva de bine. Dacă ai fi avut posibilitatea, cu siguranţă n-ai fi spus nu unui program de învăţământ profesional, acesta nefiind neapărat dedicat copiilor care nu strălucesc la şcoală. În orice meserie există un nivel scăzut şi unul avansat, iar abilitatea de a vinde se poate aplica în orice domeniu. Toţi ajungem să ne vindem bunurile sau serviciile. Poate că revista ta ar fi avut viaţă lungă dacă te pricepeai ceva mai bine la acest capitol...
    În timpul acestei şcoli de formare profesională, copii sunt instuiţi de profesori ai colegiului economic Costin C. Kiriţescu şi agenţi economici atât teoretic cât şi practic. Programul este gratuit, durează timp de 3 ani, perioadă în care fiecare participant va primi lunar o bursă de 400 lei iar cheltuielile de transport vor fi acoperite de program. 400 lei e o sumă decentă pentru un adolescent, nu-i aşa Dacă la început se va face mai mult teorie, pe parcurs se va lucra tot mai mult în cadrul companiilor. La finalul programului, elevul fie se poate angaja într-o companie, fie poate urma un alt traseu profesional.
   Pentru acest an sunt disponibile 56 de locuri, iar la finalul programului absolventul va primi un certificat profesional recunoscut în Uniunea Europeană. Eu la 14 ani, cunoşti că pe vremea ta România nu făcea parte din UE, dar în 2007 a aderat şi toate dipomele cu recunoaştere în spaţiul uniunii vor cântări serios în încercările tale de a te angaja în alte state.
    O să spui că-i interesant, dar din păcate o să fie prea târziu pentru tine. Să nu crezi că nu m-am gândit la asta, tocmai de aceea scrisoarea mea e publică, în speranţa că mulţi părinţi şi elevi vor afla de program şi-l vor lua în calcul pentru viitor!



Te îmbrăţişez cu drag, 
tu cu 14 ani în plus!

P.S. O să ai aparat dentar fix în cele din urmă, dacă tot nu l-ai purtat pe cel mobil atunci când trebuia.





Comentarii

Unknown a spus…
Foarte, foarte buna postarea si utila! Multumim :)