Impresii de vacanță: Golden Sands/ Nisipurile de Aur



   Săptămâna petrecută în Golden Sands (Nisipurile de aur) s-a încheiat ca prin farmec, aceasta fiind cu siguranță vacanța cu ritmul cel mai alert din cele petrecute vreodată la mare. Citisem despre stațiune, înainte să plec, că e foarte agitată, mai potrivită pentru tinerii în căutare de distracție decât pentru familiști și vă spun de la bun început că așa este. Chiar și la începutul lunii septembrie stațiunea e super aglomerată, agitată și plină de locuri în care oricine, dar mai cu seamă cei tineri, se pot distra de la răsăritul soarelui până la următorul răsărit :). Muzica de club se aude pretutindeni, de aceea Golden Sands nu e tocmai genul de locație în care să mergi să le odihnești, să cauți relaxare. Eu m-am întors mult mai obosită decât am plecat, dar mi-a plăcut vacanța foarte mult și am să vă povestesc câte ceva despre atracțiile și activitățile pe care le puteți face în acest loc.
    Am prins vreme foarte bună, în fiecare zi am făcut plajă (cu pauze) de dimineața până pe la orele 17. Soarele, foarte puternic, bătea ca la noi, în iulie. Litoralul este foarte mare, cu zeci de plaje amenajate (dar fără nume, ca la Mamaia). Șezlongurile erau mai tot timpul goale, în schimb pe nisip, direct pe prosop, era aproape om lângă om și pe la ora prânzului era greu să găsești un loc în apropiere de apă. Plaja fiind însă foarte lată, găseai suficient spațiu mai departe de mare.






   Se poate sta la plajă, cu plată, atât în spațiile amenajate cu șezlonguri, de care ziceam, cât și la piscinele hotelurilor din stațiune. Prețurile pentru un loc pornesc de la 5 leva (1leva= 2,5 lei) și ajung pe la 30, dacă optați pentru un baldachin. Legat de acest apect, pe plajă nu am văzut mai mult de 2-3 baldachine, acestea fiind mai des întâlnite în cazul piscinelor hotelurilor. 
   Pe plajă, multe baruri, centre pentru masaj și pentru sporturi de apă. Prețul unei beri, de pildă, e de 3 leva aici, iar al unui cocktail de la 5 leva în sus. Pentru masaj și sporturi de apă prețurile prețurile se învârt în jurul sumei de 30 leva, însă acestea se mai pot negocia. De asemenea se poate opta pentru vacanțe înspre celelalte stațiuni ale litoralului bulgăresc (Nessebar, Balcic,șamd), o vacanță de o zi costând de la 30 leva în sus.
   Eu am plecat cu bani românești la mine și i-am schimbat la o agenție de schimb valutar, acestea fiind plasate la tot pasul. Banii se pot schimba și la Raiffeisen, însă acolo e mereu coadă și dacă nu aveți sume foarte mari de schimbat, atunci rata de schimb practicată nu contează foarte mult. În stațiune nu se poate plăti în lei, doar în leva și în unele locuri și în euro. Precizez acest lucru deoarece în Balcic se primesc și lei în restaurante. Însă Nisipurile de Aur sunt frecventate mai mult de ruși și de nemți decât de români și prin urmare leii noștri nu au trecere. Nici limba română nu e vorbită, ci doar ruptă de către chelneri. La modul „Bună ziua!”, „Mulțumesc!”, deci nimic elaborat.




    Stațiunea fiind plină de tineret, obligatoriu găsim junk food peste tot. McDonalds, Subway, spații în care se vând tot felul de preparate gen kebab, clătite XXL, wafe. Prețurile la Mc sunt ca la noi, la fel și la restul preparatelor junk. Un kebab costă 6-7 leva, o clătită uriașă 3 leva, o felie de pizza între 1,5 și 3 leva (în funcție de cât de aproape vă aflați de plajă). Există, de asemenea, foarte multe restaurante, cu speficific sau de tip mix, în care prețurile pentru o salată pornesc de la 5 leva, iar pentru un fel principal de la 8 leva. Deserturile costă de la 4 leva în sus, eu ce-am încercat nu mi-a plăcut foarte mult. Fructe de mare se găsesc peste tot, la fel și pește. Eu n-am mai mâncat de data aceasta, nu-mi plac nici fructele de mare și nici carnea de pește. Pizza costă 10 leva în restaurante/taverne, însă mi s-a părut mai bună cea la felie, vândută pe stradă. Cocktailurile încercate nu m-au impresionat, majoritatea având un gust artificial, tip gumă de mestecat. Berea blondă e foarte slabă, atât la sticlă, cât și la draft. Berea neagră se găsește mai greu, eu n-am dat de ea la barurile de pe plajă. La terase sunt la modă promoțiile de genul: cafea+desert la 5 leva, cocktail+desert la 10 leva, însă tipurile de desert sunt cam aceleași peste tot, tip prăjituri de cofetărie. Aceste promoții au trecere și prin cluburi, însă acolo acțiunea se concentrează asupra băuturilor și găsim: 2 cocktailuri la preț de unul, la fel și la vodka+energizant ori la shoturile de tequila. 



    Peste tot se găsesc fructe la pahar și tonete de înghețată. Prețurile la fructe le puteț vedea în foto. Înghețata costa de la 2 leva/100 grame fără cornet, iar un exemplar ca cel de mai sus, cu 2 cupe, ajungea la 5 leva. Dacă sunteți moderați în ceea ce privește dulciurile, o singură cupă vă va fi mai mult decât suficientă. Eu fiind o mare mâncăcioasă de preparate dulci, mâncam câte 2 cupe de mai multe ori pe zi, găsindu-mi și aromele favorite până la finalul sejurului: înghețata Bounty și cea cu cireșe amare și lichior.
   Au și înghețată la dozator (1-2 leva), super cremoasă și bună, dar cu un cornet nu foarte fantastic.





   În stațiune se află și o mini versiune a celebrului turn Eiffel, dotată cu un bar la etaj. Prețurile la acest bar nu diferă față de cele din restul stațiunii, așadar nu e vorba de ceva fancy în genul restaurantelor ce se găsesc în turnul din Paris. Tot lângă turnuleț, în inima stațiunii, se găsesc mai multe puncte de distracție și undeva în apropiere, înspre nord, există și o pistă de karting, pentru amatori.



   Centrele de fish spa ne întâmpină la tot pasul. 10-15 leva trebuie să scoatem din buzunar pentru 15-20 de minute în care micuții peștișori ne vor curăța picioarele de pielea moartă. Senzația de după e fără pereche, însă acomodarea e mai greoaie, căci peștișorii gâdilă foarte tare.



   În stațiune, îndeosebi în partea centrală, găsim buticuri de suveniruri, dar și foarte multe supermarketuri, inclusiv lângă plajă. Lucru mai rar întâlnit la mare, unde de obicei supermarketurile se află la o distanță considerabilă, tocmai pentru a nu concura cu magazinele din zonele cele mai aglomerate. Însă aici prețurile fiind accesibile peste tot, lanțurile comerciale mari nu reprezintă o amenințare. Prețurile pentru suveniruri sunt foarte mici, magneții costă de la 0,5 leva, iar cosmeticele de la 2 leva în sus. Un tricou costă 10-20 leva, iar o cană 5 leva. Puteți lua lucrușoare pentru cei de acasă fără să vă țineți cont de banii pe care-i aveți la voi, așadar. 
   Pentru prieteni am luat dulciuri bulgărești, pentru mine am ales o pușculiță porc. 

   Am vorbit despre atâtea și-am uitat să zic ce era mai important: apa mării e foarte curată, turcoaz în unele porțiuni, perfect transparentă chiar și în larg (ai impresia că ești în pisicină), nisipul foarte fin însă se merge greu pe el. Repet, mai toată lumea pe prosop, zonele cu șezlonguri golașe. Fără baldachine și fițe ca pe litoralul românesc, fără dame pe tocuri sau îmbrăcate vulgar, o plajă de bun gust în care nu se face topless decât ici-colea. Fiind o stațiune concentrată pe distracție am observat că sunt puțini copii mici pe plajă. N-am avut probleme cu lucrurile lăsate nesupravegheate pe plajă, nu s-a atins nimeni de ele și am stat destul de mult timp în apă. Ba chiar într-o dimineață mi-am uitat șlapii în vestiarul din mijlocul plajei și la ora 18 i-am găsit tot acolo, puși de cineva într-o margine. 
   Pentru că salvamarii stau pe plajă inclusiv seara, am făcut baie în mare într-o singură noapte. Apoi am zis să stau liniștită, să nu enervez oamenii, mai ales că nici nu sunt o înotătoare prea strălucită și nici nu mai era nimeni în apă cu care să fac echipă. 

   Pe plajă, în zona centrală, găsiți wi-fi gratis, de la hotelul Admiral. În rest, e destul de greu de găsit internet gratuit și chiar și la hotel trebuie plătit pentru el în caz că nu aveți o rezervare all-inclusive. Noi am stat la hotel Perla, n-am avut net gratuit, însă nici n-aveam niciun fel de aparat la mine și prin urmare nu-mi era de folos. Nu pot acorda un feedback hotelului pentru că noi plecam dimineața și ne întorceam doar să dormim, cu o mică trecere pe la prânz ca să ne schimbăm, însă trebuie să confirm ce-au zic și alții: personal cam grețos, care așteaptă mai tot timpul șpagă. Noi nu le-am dat nimic, n-am prins moda asta cu șpaga dată la hotel și, în general, șpaga e ceva SF pentru mine. Așa cum eu sunt plătită pentru munca pe care o fac, așa și alții ar trebui să se bucure de banii pe care îi primesc în mod normal, fără să apeleze la scheme și artificii. În caz că aș fi fost un turist exigent și aș fi avut anumite pretenții, atunci da, era firesc să dau ceva în plus pentru servicii mai bune, dar cum n-am stat mult în cameră, îmi făceam singură patul și nici nu lăsam nimic în dezordine, plata extra n-ar fi avut sens.


   La marginea stațiunii se află și un mic port. Un salvamar ne-a explicat că din acest punct de vedere, al porturilor din țara lor, Balcic se află în top, fiind locul cu cele mai pretențioase ambarcațiuni. Vi le-am arătat în poze anul trecut.  De data aceasta n-am ce mare lucru să vă arăt decât turnulețele din zonă, lângă care se află o arenă. Aici au loc concerte, dar se organizează și petreceri. Un loc pentru o astfel de petrecere costă 50 leva, iar distracția se desfășoară pe vas. O excursie cu vaporul costă 36 leva, iar o sesiune de pescuit cu bărcuța 45 leva. De asemenea, puteți merge cu vaporașul în Balcic, iar prețul excursiei este de 88 leva, dacă am reținut eu bine.



   Linie finală: mi-a plăcut stațiunea, e modernă, îngrijită, cu prețuri foarte bune. Are plaje mari, nisipuri ca de aur (ha!) și o apă foarte curată. Comparativ cu litoralul românesc e parfum, nici nu există termeni de comparație, iar costul final al sejurului este sub cel al unei săptămâni petrecute în Mamaia. 
   Mi-a plăcut mai mult decât la greci (Paralia Katerini) din toate punctele de vedere, însă mai puțin decât în Skiathos pentru că acolo te puteai relaxa în voie. Aici, totul se axează mai mult pe agitație, pe distracție, după cum am povestit. Puteți citi mai multe impresii și pe blogul Cătălinei (click aici).



Comentarii

Unknown a spus…
M-am uitat la pozele tale din vacanță atât de pe Facebook, cât și aici. Îmi plac ! ^^
Dacă voi plănui o vacanță în Bulgaria, cu siguranță voi reveni la această postare pentru a afla detalii utile.

Mulțumim pentru articol !
Btw, frumos corpul și bronzul. Mi se pare mie sau silueta ta este tot mai conturată ? :D Bravo.
cris a spus…
Uuuuuu, ce sexy esti in rochita neagra, iti sta super! <3
Ca de obicei tinutele tale sunt super dragute, nici nu ma mir la cate hainute minunate ai :D
Dorina a spus…
Iarasi ai scris foarte frumos, chiar daca de data aceasta te-ai axat mai mult pe lucruri practice ca sa zic asa :)
Imi plac mult tinutele din vacanta, tare sexy esti, in special cu rochia neagra :)
Ce tare ca ai incercat pedichiura cu pesti, eu cred ca as fi tipat de ma auzea toata statiunea :))))))))
Cu Catalina de ce nu ai pus poze? :)) Sau urmeaza sa posteze si ea?
Te pup! :)
Unknown a spus…
Imi place mult salopeta mov dar si rochita neagra! Ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda referitor la parerea despre litoralul romanesc, cel cu muuuulte fite! Si eu il evit.
Toma Aurora a spus…
Larisa, mulțumesc!
Mă bucur să aud că se văd modificări în ceea ce privește corpul. Am mai slăbit în ultimul timp câteva kg, deși am mâncat aproape numai duliciuri. Probabil din cauză că am alergat destul de mult :D
Toma Aurora a spus…
Merci, Cristina! Și voi aveți o mulțime de hăinuțe frumoase! :*
Toma Aurora a spus…
Dorina, da, altceva chiar nu prea aveam ce să scriu și am zis să fac un articol practic pentru cei interesați mai mult de prețuri și de activitățile din stațiune. A scris și Cătălina azi un articol pe blogul ei, ea a pregătit și câteva ținute deci nu puteam să-i „fur” din poze, că s-ar fi supărat :D
Să știi că am țipat de s-a uitat lumea ca la urs. Iar eu nu mă gâdil, de regulă :))
Toma Aurora a spus…
Brîndu, mulțumesc! Salopeta e de la Asos, iar rochița de la TopShop, dar pe aceasta din urmă am comandat-o de pe Miniprix. Foarte multe fițe la noi, fițe care nu îmbracă forma aerelor pe care și le dau vedetele ci sunt doar niște vulgarități. Tocuri, gene false pe plajă, ceva de neînțeles după părerea mea și care mai mult ca sigur nu o fac să se simtă comod pe cea care le poartă.
Loredana a spus…
Draga mea, ma bucur sa vad impresii asa repede de la revenirea in tara! Eu nici acum nu am.apucat sa fac articolele pe care le am.in cap din vacanta!
Pestii care curata pielea moarta erau si prin Venetia,insa mai scump. Am.auzit ca este super...dupaa ce te obisnuiesti! :)
Frumoase pozele! Si eu vreau sa merg la Nisipurile de aur, dar iubitul meu drag nu vrea...poate il conving...pt la anu! :)
Pupici
Toma Aurora a spus…
Loredana, am scris repede ca să nu uit informațiile. Și pentru că litoralul bulgăresc e în continuare deschis și poate cineva e interesat să afle anumite detalii. Chiar e faină experiența cu peștișorii, eu aș repeta-o în fiecare zi :D